Indien uw woning of bedrijf gelegen is in een rode cluster zoals aangegeven op de zoneringsplannen zal uw afvalwater individueel gezuiverd moeten worden. zie: https://www.vmm.be/data/zonering-en-uitvoeringsplan

Het ecoz® plantensysteem

De waterzuivering of IBA (Individuele Behandeling van Afvalwater) die wij standaard gebruiken voor het zuiveren van huishoudelijk afvalwater is het ecoz® plantensysteem. Niet onbelangrijk is dat in deze waterzuivering niet alleen riet, zoals in een klassiek percolatieveld, kan gebruikt worden maar ook tal van andere tuin- of moerasplanten. Dit maakt dat deze waterzuivering inpasbaar is in eender welke tuin of omgeving. Deze IBA zuivert dus niet enkel het afvalwater maar is tegelijk een mooi en origineel tuin- of omgevingselement die kan aangepast worden aan uw wensen. Het is een stukje natuur op zich die zorgt voor meer biodiversiteit.

Deze plantenwaterzuivering is geschikt voor het zuiveren van alle huishoudelijke afvalwaters afkomstig van badkamer, toilet, vaatwas- en wasmachine.

Bij deze waterzuivering wordt eerst een voorbezinktank van 600 liter per persoon geplaatst. Hier komt zowel het zwarte (toiletten) als het grijze (keuken, badkamer, ...) afvalwater in terecht. Een voorbezinktank is een klassieke septische put die zorgt voor de scheiding tussen de vloeibare en vaste componenten in het afvalwater. De dunne fractie loopt over in een pompput en wordt via een dompelpomp en een verdeelsysteem gelijkmatig over het percolatieveld verspreid waar het afvalwater verder wordt afgebroken. Onder de plantenzone zal een uitbundig microbieel leven geheel autonoom uw afvalwater zuiveren.

Verticale bodemwisselaars

Troeven:

Een grond-water warmtepomp gekoppeld aan verticale bodemwarmtewisselaars heeft het hoogste systeemrendement voor gebouwen met warmteverliezen tot 15 kW.

Andere belangrijke troeven zijn de zeer lange levensduur, de mogelijkheid van passieve koeling en last but not least de hoogste bedrijfszekerheid. Er is nagenoeg geen onderhoud nodig.

Een gemiddelde nieuwbouwwoning anno 2013 kan al verwarmd worden met een bodem-water warmtepomp van 8 kW. Het spreekt dus voor zich dat een verticaal grond-water warmtepompsysteem de beste investering is en er de laatste jaren beduidend meer geplaatst werden.

De voordelen van verticale aardwarmtewisselaars ten opzichte van horizontale – zijn het hoger rendement (ca 20% hoger) en de mogelijkheid van passieve koeling.

Regenwater - Recuperatie

Met behulp van een regenwaterrecuperatiesysteem kunt u regenwater dat via de dakgoot wegstroomt gedeeltelijk opslaan en hergebruiken voor verschillende dagdagelijkse toepassingen. De helft van het drinkwater dat u gebruikt voor het huishouden kan u namelijk perfect vervangen door regenwater. Bij nieuwbouw is de installatie van een regenwatersysteem zelfs al verplicht.